KALORİ SAYMAYI BIRAKMANIN YOLLARI

Sen de kalori sayacı gibi misin? Yediğin her şeyin kalorisini biliyor ve yemeden önce düşündüğün tek şey kaç kalori aldığın oluyorsa bundan kurtulmak yaşam kalitende ciddi artışlara yardımcı olacaktır.

Kalori saymayı bırakman için gerekli nedenleri daha önceki blog yazılarımda bulabilirsin. Bu yazımı ise ben de kalori saymayı bırakmak istiyorum ancak kafamdaki sesi susturamıyorum, nereden başlayacağımı bilmiyorum diyorsan okumaya devam etmeni ısrarla öneririm.

Yazımı okurken şunu da hatırlatmak isterim ki; kalori saymak bozulmuş yeme davranışının bir göstergesidir ve bir yeme bozukluğu tanısı almamış olsanız bile bu yolda ilerliyor olabilirsiniz.

Peki Neden Kalori Saymamalıyız?

Tam da bu nedenle kalori saymayı bırakmak gerektiğini ısrarla dile getiriyorum. Kalori saymak yediklerinizi etkilemiyorsa, ruh halinizi etkilemiyorsa ya da kendinizi aç bırakmanıza, telafi edici davranışlar yaşamanıza neden olmuyorsa kalori saymaya belki devam edebilirsiniz. Nihayetinde biz diyetisyenler de birçok besinin içeriğini ve kalorisini genellikle ezbere biliyoruz. Ancak yine hatırlatmak gerekiyor ki; diyetisyenlerin yeme bozukluğu yaşama riski de oldukça yüksektir.

Kalori sayarken genel yaklaşım alınan ve harcanan kalori arasında bir enerji açığı oluşturmak ve buna bağlı kilo kaybetmektir. Burada kaçırılan nokta ise; bedeninin bir robot gibi çalışmadığı ve her zaman telafi edici mekanizmaların devreye girdiğidir.

Kalori saymayı bırakmanın mucizevi bir şekilde gerçekleşeceği beklentisinde olmamak sürecin daha verimli ilerlemesine yardımcı olacaktır. Bunca zamandır devam eden ve her öğünde, her alışverişte takıntılı şekilde gerçekleştirilen bir davranış bir günde, bir hafta da değişmeyecektir. Ancak burada değişimin devam ettiğini hatırlamak, devam etme motivasyonu oldukça önemlidir.

Danışanlarımla bu konuda çalışırken temel bazı yaklaşımları benimsiyoruz. Bu tabi ki kişiye bağlı değişiklik gösterebildiği gibi herkesin uygulayabileceği temel maddeleri paylaşmak istiyorum.

8 ADIMDA KALORİ SAYMAYI BIRAKIN

1.Kalori Sayma Uygulamalarını bırakın

Günümüzde internette, telefonumuzda yer alan uygulamalarda, sosyal medyada sıklıkla besinlerin kalorilerinin hesaplandığını görüyoruz. Bu, besinleri sadece matematiksel hesaplamalardan ibaret olmadığını hatırlamaya yardımcı olacaktır. Yediklerimizin enerjisi kadar besleyiciliği ve tatmin olma duygusunun da ihtiyaçlarımızı karşılama anlamında önemli olduğunu unutmamak gerekir.

2.Mutfak Tartılarından Kurtulun.

Besinlerin farklı miktarının farklı kaloriler içerdiğini biliyoruz. Her besini tartmak onların kaç kalori olacağı ile ilgili hesaplama yapmayı takıntılı hale getirmeye devam eder. Yiyecekleri sadece kalori olarak görmenin dışına çıkarmaya da yardımcı olacaktır.

3.Açlık/Tokluğunu Dinlemeye Çalışın.

Beni takip edenler bu konu hakkında paylaşımlarımı sıklıkla görüyordur. Sezgisel yeme temellerinden bir tanesi olan açlığı ve tokluğu anlamak her gün, her öğünde değişen ihtiyaç ve isteklere bağlı beslenmeyi de destekleyecektir. Çünkü; bildiğimiz gibi kalori hesabı ile her gün değişen ihtiyaçlarımızı karşılayamaz ve belki de bazı günler kalori ihtiyacımızın üzerinde bile beslenmeye sebep olabilir.

4. Yediklerinden Ne Kadar Keyif Aldığına Odaklan.

Yiyeceklerin sadece kaloriden oluşmadığını ve tokluğu etkileyen etmenlerden bir tanesinin de ‘haz alma/ keyif alma’ olduğunu hatırlamak gerekiyor. O yiyeceği daha farkındalıkla yemeye başladığımızda bize iyi gelen miktarını keşfetmek de çok daha kolay olacaktır. O yiyeceği hazırlarken; yetiştiği toprak, bize ulaşana kadar geldiği yol, içine eklenen baharatlar, pişirme yöntemi… gibi besinin izlediği yollar da düşünülebilir.

5. Günün Bir Öğünü ile Başlayın.

Alışkanlıkları bir anda değiştirmek mümkün değildir. Ya hep ya hiç düşüncesine de dönüşmeden, ulaşılabilir küçük hedefler belirleyerek yol almak daha akıllıca olur. Bu yüzden her öğünde kalori hesaplamayı bırakmak yerine günde bir öğün bile yapmanız yeterlidir.

6. Evde Ölçmeden ya da Dışarıda Bilmediğiniz Yerde Yemek Yemeyi Deneyin.

Bu alışkanlığı uzun zamandır devam ettiriyorsanız büyük ihtimalle çoğu yiyeceğin kalorisini ezbere biliyorsunuzdur. Kalorisini bildiğiniz bir yiyecek yerine daha önce yemediğiniz bir yerde yemek ya da başkasının yaptığı yemeği yemek güzel bir deneyim olabilir. Böyle bir durumda kendiniz ortalama bir tahminde bulunabilirsiniz. Bu şu an için çok büyük bir sorun olmayacak.

7. Kendinize Karşı Gerçekçi Olun.

Kalori saymak gerçekten düşündüğünüz etkiyi yapıyor mu? Sizi iyi hissettiriyor mu yoksa kısıtlanmış mı hissediyorsunuz? Bunu kendi kendinize daha ayrıntılı değerlendirebilirsiniz. Biliyorum başta kendinizi rahat hissettiğiniz bu davranışı bırakmaya çalışmak korkutucu gelecek. Ama tam da korkularınızın üzerine gitme ve hayatınızın kalan yeme deneyimlerini iyileştirme zamanı.

8. Profesyonel Destek Alın.

Tüm bunları yaparken ya da yaptıktan sonra da hala destek alabilirsin. Bazen bilmek yetmez. Onları uygularken bize destek olacak, yönlendirecek ya da yaptıklarımızı takip edecek birine ihtiyaç duyabiliriz. Böyle bir durumda destek almaktan çekinme. Destek aldığın kişi bu konuda danışmanlık vermek için senin yanında. Seni yargılayan biri değil ve senin daha iyi hissetmen için çalışıyor. Ve yalnız değilsin. Senin gibi düşünen, yaşayan onlarca kişiyle beraber neler yaptığını araştırabilir ve merak ettiklerini sorabilirsin.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir