Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cumartesi 10:00-19:00
(554) 381 83 53

BAĞIRSAK DOSTU BAKTERİLER: PROBİYOTİKLER
Probiyotikler son yıllarda çokça kullanılan takviyelerden biri. Son zamanlarda bağırsak sağlığımızın genel sağlığımız için ne kadar önemli olduğu ile ilgili konuşmaları hepimiz duyuyoruz. Bağırsaklarımız 2. beynimizdir söylemi de aslında bu noktada hepimiz tarafından dikkate alınmalı. Neden bağırsak sağlığı bu kadar önemli? Bağırsaklarımızı daha sağlıklı yapmak için neler yapmalıyuz? Probiyotikler doğal yolla alınabilir mi? Probiyotikler dost mudur? Bu soruların cevabı için yazımızı okuyabilirsiniz.
BAĞIRSAK DOSTU BAKTERİLER: PROBİYOTİKLER
Probiyotikler insan vücudunda doğal olarak bulunan, sağlığa faydalı canlı bakterilerdir. Probiyotiklerin doğal olarak keşfi ilk defa 1908 yılında, Nobel ödüllü Rus araştırmacı Elie Metchnikoff tarafından Bulgarların uzun yaşam sırlarını araştırırken; bol miktarda yoğurt tükettiklerini farketmesiyle ortaya çıkmıştır. Yapılan araştırmalarla yoğurdun içinde bulunan canlıl bakterilere rastlanılmış ve bunlara Lactobacillusbulgaricus adını vermiştir.
Günümüzde en yaygın olarak kullanılan probiyotikler Laktobasillerdir. Bu bakteriler doğal olarak bazı besinlerde bulunduğu gibi takviye olarak da alınabilir.
Probiyotik mikroorganizmalar insan sağlığını geliştirici etkilere sahip olmalıdır. Patojen ve toksijenik olmama, insan kaynaklı olma, mide asidi ve safraya dirençli olma özelliklerini taşımalıdır. Aynı zamanda bağırsak hücre epiteline tutunabilme, gastrointestinal sistemde geçici olarak kolonize olabilme, doğal floraya adapte olabilme, antimikrobiyal özellikte salgı yapabilme ve konakçının sağlığına olumlu katkı yapabilme gibi özellikler göstermelidir.
Günümüzde kullanılan pek çok probiyotik var. Ancak probiyotik tercih ederken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar da mevcut. Özellikle yapılan bazı çalışmalar ile bazı probiyotik mikroorganizmaların potansiyal patojenitesi olduğu tespit edilmiş ve bu açıdan dikkatli olunması gerektiği belirtilmiştir. Aynı zamanda üretieln probiyotiklerin insan vücudunda faydalı etki göstermesi için belli miktarda bulunması gerekmektedir.
PROBİYOTİKLER NEDEN KULLANILMALIDIR?
Probiyotik mikroorganizmaların sağlık üzerine faydası bir çok çalışmada gösterilmiştir. Probiyotikler gastrointestinal enfeksiyonların önlenmesi ve tedavisi amacı ile insan normal bağırsak florasının tekrar oluşturulması için her geçen gün daha fazla kabul görmektedir
1. PROBİYOTİKLER SİNDİRİM SİSTEMİ PROBLEMLERİNE İYİ GELİR.
Doğru probiyotik kullanımı ile bağırsaklarımızdaki yararlı bakteri sayısında artış görülür. Ancak bazı bakteriler kabızlık durumuna iyi gelirken; bazı bakteriler ishal için çözüm olabilir. Yanlış probiyotik kullanımı ile bu sorunları çözmenin aksine şiddetini arttırabilirsiniz.
2. BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRİR.
Probiyotikler, bağışıklık sisteminize katkı sağlamanıza yardımcı olabilir ve zararlı bağırsak bakterilerinin büyümesini engeller. Aynı zamanda vücutta doğal antikor üretimini arttırır.
3. PROBİYOTİKLER KİLO VERMENİZE YARDIMCI OLUR.
Probiyotikler farklı mekanizmalar ile zayıflama etkisi gösterebilir. Yapılan çalışmalarda zayıf kişilerin obez kişilere göre mikrobiytasının yani bağırsaklarında bulunan yararlı bakteri miktarının daha fazla olduğu görülmüştür. Bu denge sağlandığında kilo vermeye de yardımcı olmaktadır.
Bazı probiyotiklerin yemek yağının emilimini engelleyebileceği ve dışkıyla atılan yağ miktarını arttırdığı düşünülmektedir, böylece de kilo vermede etkili olmaktadır.
4. MENTAL SAĞLIĞINI İÇİN FAYDALIDIR.
Lactobacillus helveticus ve Bifidobacterium longum probiyotik suşları, klinik depresyonu olan kişilerde anksiyete ve depresyon semptomlarını azaltabilir.
5.CİLT PROBLEMLERİNE İYİ GELİR.
Akne, rozasea ve egzama gibi cilt rahatsızlıkların tedavilerine yardımcı olur.
HER PROBİYOTİK HERKESE UYGUN DEĞİLDİR
ancak takviye olrak probiyotik seçerken çok dikkatli olunalıdır. Probiyotiklerin yapısında bulunan bakteriler ve suşların miktarı nasıl bir etki göstereceklerine etki etmektedir. Nasıl ki herkesin parmak izi birbirinden farklıysa mikrobiyatalarımız da birbirinden farklıdır.
DOĞAL PROBİYOTİKLER VAR MIDIR?
Doğal probiyotik yapıda olan besinler ise genelde fermente ürünlerdir.
- Yoğurt
- Kefir
- Lahana Turşusu
- Salatalık Turşusu
- Yayık Ayranı
- Çedar, mozzarella ve gouda gibi bazı peynir çeşitleri
- yoğurt
- kombucha
Probiyotikler nasıl kullanılmalıdır?
Probiyotik doğal besinler ile alınabileceği gibi takviye şeklinde de tercih edilebilir. Toz, kapsül ya da tablet şeklinde piyasada bulunaktadır. Yararları gösterilen çalışmaların çoğunda günde 1 milyar ila 100 milyar canlı organizma ya da koloni oluşturan birimlerin (CFU) dozajları kullanılmıştır.
Tok karına tüketilmesi yan etkilerini de azaltabilir.
Günde 1 taneden fazla tüketmeyin.
Doğru miktarda suşların bulunmasına dikkat edin.
İnce bağırsaklara ulaşmayan probiyotikler de maalesef istediğimiz bu etkilere göstermez.