MOR BUGDAY UNU EN SAĞLIKLI UN

Mor buğday un u ülkemizde adını çok duyduğumuz unlardan biri olmasa da üretimi ve ona olan merakı her geçen gün artan besinlerden bir tanesi… Mor buğday un ekmeği ilk olarak Malatya’da üretilmeye başlandı ve halkın ilgisi mor buğdaya gittikçe arttı. Mor buğday un u hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için de yazımın devamını okuyabilirsiniz.

Mor buğday un Dünyadaki bilinen en düşük glisemik indeks değerine sahip.

Glisemik indeks besinlerin kan şekerini yükseltme hızını ifade eder. Bu değer özellikle diyabet hastaları ve insülin direnci olanlar için ekstra önemlidir. Beyaz un kan şekerini çok hızlı yükselttiği için önerilmese de ; mor buğday unu bunun yerine alternatif olabilir.

Ancak tabiki dikkat; mor buğday unu ne kadar düşük glisemik indeks değerine sahip olsa da içeriğinde yine karbonhisrat vardır. Bu yüzden tüketim miktarına dikkat edilmezse kan şekerini yükseltebilir.

Mor buğday un yüksek antioksidan içeriğe sahiptir.

Mor buğday unu, una rengine veren antosiyanin sayesinde yüksek antioksidan içeriklidir. Bu yüzden oldukça avantajlıdır.

Ancak yine dikkat; antioksidan içeriği yüksek olan bir çok meyve sebze yerine bu un tutmaz. Yaban mersini gibi aynı renge sahip diğer besinlerle de bu ihtiyaç karşılanabilir sadece; beyaz una alternatif olduğunu bilelim.

Mor buğday unlar  vitamin ve minerallerce zenginleştirilmiştir.

Bu sayede, bir süper besin olmasa bile toplumda eksikliği sıkla görülen bu vitamin ve mineralleri bu şekilde de almış oluyoruz.

Mor buğday unu gluten içerir. Gluten hassasiyeti ya da çölyak hastalığı olanlar tercih etmemelidir. Bunun dışında herkes bu unu kullanabilir. Ekmek, poğaça, börek her türlü unlu mamul yapımında tercih edilebilir.

Beyaz un lif oranı düşük olduğu için tüketildikten sonra çabuk bir acıkma hissi yaratır. oysa mor buğday un lif oranı da yüksek olduğu için bu un ile yapılan besinler daha az yense bile daha çok tokluk hissi yaratır. bu yüzden de beyaz una bir alternatif olarak mor buğday un tercih edilebilir.

 

tüm bu faydalarının yanında bir süper besin olmadığını; herhangi bir besin ne kadar sağlıklı da olsa önemli olanın onun tüketim miktarı ve tüketim şekli olduğunu unutmayalım.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir